Tanda-tanda Stress / Tekanan Yang Patut Anda Tahu..

Sana-sini orang mengeluh stress.. ada yang baru bertukar kerja ke jabatan lain, stress dengan tugasan penyarah yang tak menang tangan, stress dengan karenah anak-anak dan bermacam-macam lagi sebab anda stress..

Tapi tahukah anda tanda-tanda stress yang mungkin anda sendiri alami.. 

Tanda-tanda Stress

1- Keletihan dihujung jari

2- Sukar tidur (Imsomnia)

3- Tidur berlebihan

4- Makan berlebihan

5- Risau / Gelisah yang tak menentu

6- Kurang konsentrasi dan daya ingatan

7- Tidak minat bekerja

8- Cepat bosan

9- Pelupa

10- Tenaga berlebihan

11- Mudah marah (Panas baran)

12- Kemurungan

13- Tidak lena tidur

14- Tidak dapat mengawal emosi

15- Sukar menyelesaikan masalah

16- Prestasi kerja merosot

17- Selera makan bertambah atau berkurang

18- Kurang idea

19- Berubah kelakuan

20- Tidak fokus

Ada tak anda alami tanda-tanda seperti diatas? Kalau ada mungkin anda memerlukan B Complex.

BAGAIMANA B-COMPLEX MEMBANTU? 

Apa berlaku bila kita dalam keadaan Stress? 

Bila dalam keadaan stress, badan memerlukan lebih banyak tenaga dan bila kita kekurangan vitamin B yang kronik, kalenjar adrenal dipaksa untuk hasilkan hormon edranalin dengan segera untuk bantu badan cope dengan keadaan stress tu.

Apa jadi kalau kalnejar adrenal ni terus menerus dipaksa untuk keluarkan hormon edranalin?

Aliran hormon adrenalin yang berlebihan boleh menyebabkan saraf kita akan kacau dan akhirnya kita rasa letih, sampaikan benda-benda yang kecil pun boleh menimbulkan ketakutan yang amat.

Supplemen boleh kurangkan stres sebab dengan peningkatan kualiti nutrisi pemakanan secara tidak langsung menaikkan tahap kecergasan, kestabilan emosi dan kualiti tidur.  B Complex Shaklee juga mengurangkan stres dan risiko penyakit-penyakit kronik.

Banyak keperluan vitamin b complex ini, antaranya ialah untuk mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan, nak cantik kita tak boleh stress, nanti nampak tua, so ambil b complex untuk kawal kita punye stress.. selain tu b complex juga membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran, mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina, menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik dan macam – macam lagi.

BComplex Shaklee mengandungi 8 Vitamin B iaitu Vitamin B1,  Vitamin B2,  Vitamin B3,  Vitamin B5,  Vitamin B6,  Vitamin B12; asid folik dan 100% Biotin.

Vitamin B1~ 

  • mengurangkan kelesuan, keresahan, mempertingkatkan kecerdasan mental, melancarkan peredaran darah, meningkatkan stamina badan,  menyihatkan sistem pencernaan dan memperbaiki metabolisma.
  • melegakan simptom kemurungan ~ diperlukan untuk membantu menukar karbohidrat yang kita makan menjadi glukosa, penting untuk kawalan gula darah, ini mempunyai kesan besar pada tahap keresahan

Vitamin B2~

  • mengurangkan keletihan mata, katarak, jangkitan lidah, membantu mengaktifkan vitamin B6 dan asid folik.
  • ‎ membantu mengurangkan gejala tekanan fizikal yang biasanya sakit kepala dan kemurungan ~ meningkatkan keupayaan sistem imun untuk menangkis tekanan dan keresahan ~ yang diperlukan pada tahap sel untuk menukar glukosa menjadi tenaga

Vitamin B3~ 

  • mengurangkan pengaliran kolestrol di dalam darah, memperbaiki kesihatan kulit, rambut, sistem pencernaan dan mengelakkan depresi.
  • ‎dalam pembinaan neurotransmitter, serotonin, yang membantu kita bertindak balas terhadap keadaan yang tertekan ~ diperlukan di peringkat sel untuk menukar glukosa menjadi tenaga ~ membantu menjaga kulit, sistem saraf, dan sistem pencernaan yang sihat

Vitamin B5~ 

  • mengurangkan stress fizikal dan mental,  membantu mengurangkan penuaan pramatang.
  • ‎penting dalam berfungsi dengan sempurna kelenjar adrenal, yang bertanggungjawab untuk penghasilan hormon yang mengawal tekanan ~ membantu dalam pengeluaran asetilkolin di otak, neurotransmitter yang menguruskan tumpuan dan tumpuan di otak dan mengurangkan rasa bimbang ~ diperlukan di tahap sel untuk menukar glukosa menjadi tenaga ~ mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan normal

Vitamin B6~ 

  • penting dalam proses asid amino, mengawal serotonin di dalam otak (ketidakseimbangan menyebabkan depresi), mengurangkan senggugut, menenangkan emosi,  mengurangkan kekejangan otot dan sebagainya.
  • ‎ diperlukan pada tahap sel untuk menukar glukosa menjadi tenaga ~ membantu badan memecah protein dan membantu mengekalkan kesihatan sel darah merah, sistem saraf, dan bahagian sistem kekebalan tubuh

Vitamin B7 ~

  • diperlukan di peringkat sel untuk menukar glukosa menjadi tenaga ~ membantu memecah protein dan karbohidrat dan membantu badan membuat hormon

Vitamin B9 ~ 

  • membantu dalam mengurangkan kesan homocysteine ​​di dalam otak, hasil sampingan dari beberapa proses otak yang mempengaruhi bagaimana seseorang mengendalikan keadaan tekanan (homocysteine, adalah faktor risiko yang diketahui untuk penyakit jantung, strok, kanser, dan penyakit Alzheimer) ~ membantu sel-sel dalam badan membuat dan menyelenggara DNA dan penting dalam pengeluaran sel darah merah

Vitamin B12~ 

  • meningkatkan selera makan, memperbaiki tindak balas saraf, mengelakkan anemia, keletihan, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, fokus dan keupayaan seksual.
  • ‎ memainkan peranan yang penting dalam berfungsi dan kesihatan saraf yang tidak mencukupi untuk vitamin B12 boleh menyebabkan kerengsaan, kekeliruan, kebimbangan dan tekanan ~ Vitamin B12 diperlukan untuk fungsi mental yang biasa, dan tahap rendah dapat meniru kepincangan ~ memainkan peranan dalam pertumbuhan dan perkembangan badan ~ juga mempunyai bahagian dalam menghasilkan sel darah, dan bagaimana tubuh menggunakan asid folik dan karbohidrat

Biotin~ membantu B Complex menjadi lebih efektif, mengurangkan rabun, rambut beruban, eczema dan keradangan kulit

Asid Folik~ kesihatan fetus, kurang risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, stres, ulser mulut dan sebagainya

>>> OCD, Anxiety Disorder, Perokok dan mereka yang mudah stress amat memerlukan Bcomplex untuk kelansungan hidup <<< 

B-Complex bertindak sebagai penjana tenaga (melalui tindakbalas glukos) disamping memberi ketenangan kepada tubuh .

Kesimpulannya, B Complex Shaklee adalah cara semulajadi untuk melawan stres/tekanan dan mengurangkan risiko mendapat pelbagai masalah kesihatan.

Semoga bermanfaat ya..  
Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya..
Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh
klik sini –> Harga Produk Shaklee

Hidawati Kadiso

♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati
Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *