Cara Kurangkan Kesan Terhadap Jerebu

Hai.. Assalamualaikum semua..

Anda perasan tak yang minggu lepas terdapat sedikit jerebu yang melanda semananjung tanah air kita. Ada sedikit kan.. walaupun mengikut Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidaklah menunjukkan ianya ditahap bahaya, namun sebaiknya kita ambil langkah berjaga-jaga.

Apa sebenarnya jerebu ni ya? 

Menurut kamus Dewan Bahasa Dan Pustakan, jerebu bermaksud kabut yang disertai debu yang terapung-apung di atmosfera dan menyebabkan keadaan sekeliling kelihatan kabur.

Apabila berlaku jerebu, jarak penglihatan mendatar tidak tetap tetapi udara kelihatan samar kerana partikel kecil yang terampai dan kelembapan air juga kurang daripada 95%.

Gelaja jerebu yang sering melanda negara kita adalah berpunca dari partikel yang berasal daripada punca semulajadi seperti habuk tanah dan pelepasan gunung berapi. Selain dari itu perbuatan dari tangan manusia juga boleh terjadi seperti pembakaran terbuka, pembakaran bahan api atau proses perindustrian..

 

Di bawah ini eda dah letakkan CARA KURANGKAN KESAN TERHADAP JEREBU untuk anda..

1- Banyakkan minum air.

Amalkan minum air yang banyak kerana semasa jerebu, kelembapan air dalam udara kurang dari 95%.

2- Tidak merokok

Jika anda merokok pasti akan menambahkan lagi jerebu di luar dan dalam rumah anda. Jadi, sebaikkanya berhenti merokok adalah jalan terbaik buat anda dan insan disekeliling anda.

3- Kurangkan aktiviti luar

Semasa jerebu sebaikkanya elakkan lakukan aktiviti diluar rumah. Sebaiknya anda boleh duduk di rumah atau hanya pergi ke tempat-termpat tertutup seperti mall atau lakukan antiviti indoor. Sekarang sudah banyak mall atau tempat yang boleh anda kunjungi untuk lakukan aktiviti indoor.

4- Selalu membasuh tangan dan muka selepas melakukan aktiviti luar.

Dengan mencuci tangan dan muka anda dapat mengurangkan resiko jangkitan kuman yang mungkin melekat di tangan dan muka anda semasa anda melakukan aktiviti luar.

5- Dapatkan nasihat perubatan

Jangan lupa dapatkan nasihat doktor agar anda lebih yakin dan tahu apa yang boleh dan tidak patut anda lakuka semasa musim jerebu.

6- Pastikan dalam rumah bersih

Dalam rumah juga perlu diberikan perhatian kerana habuk-habuk yang dibawa semasa jerebu boleh masuk ke dalam rumah. Jadi pastikan dalam dan luar rumah anda bersih agar kesihatan anda sekeluarga terus kekal sihat.

Selain dari lakukan cara diatas, kita juga digalakkan ambil makanan tambahan agar tubuh badan kita kekal terlindung dengan cukup nutrisi dan antibodi yang dapat melindungi tubuh dari terkena serangan demam mahupun selsema semasa jerebu..

 

Jom kita lihat Suplement Semasa Jerebu apa yang bagus untuk anda..

1- Performance Drink

Anda boleh terus mengambil Performance Drink agar tubuh anda tidak kehilangan air dengan cepat dan dapat memastikan tubuh senantiasa bertenega.

2- Nutriferon

Nutriferon pula boleh tingkatkan daya imun tubuh badan dengan pantas serta mengurangkan tanda-tanda selsema dan demam.

3- Omega Guard

Selain dari dapat meningkatkan daya imun, Omega Guard juga dapat mengelakkan penyakit seperti batuk dan bronkitis yang boleh terjadi semasa jerebu.

Semoga bermanfaat ya..  
Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya..
Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh
klik sini –> Harga Produk Shaklee

Hidawati Kadiso

♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati
Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *