Apakah HFMD Dan Cara Mencegah Daripada Terus Melarat

Sejak seminggu dua ni memang banyak sangat dah kes pasal HFMD kan.. tapi apa sebenarnya HFMD ni sampai taska dan sekolah pon dah banyak yang perlu ditutup..

Bila kita google saja gambar HFDM mecam-macam gambar yang keluar.. mengerikan bukan..

Apakah sebenarnya HFDM?

HFDM adalah singkatan daripada hand, foot, and mouth disease atau dalam bahasa melayu disebut sebagai penyakit tangan, kuku dan mulut yang mana ia sangat membimbangkan ibubapa. HFMD ini adalah jangkitan yang disebabkan oleh virus Enterovirus Coxsackie A16 (CoxA16) dan Enterovirus 71 (EV71)

HFDM ini selalunya disebabkan oleh jangkitan secara bersentuhan langsung daripada cecair hidung, air liur, lepuh atau najis kanak-kanak yang telah dijangkiti virus ini. Kemungkinan besar ia berkait dengan kebersihan diri dan persekitaran yang tidak bersih.

Kanak-kanak berumur 7 tahun ke bawah adalah yang paling berisiko untuk mendapat virus tersebut. Namun, jangan dilupa kini orang dewasa juga berisiko untuk turut terkena wabak HFDM.

Tanda-tanda HFMD.

1- Demam – Suhu badan akan meningkat akibat dari sistem imun yang cuba melawan virus.

2- Ulser pada mulut – Akan berlaku ulser atau lepuh pada mulut. Kebiasaannya kanak-kanak yang mengidap HFMD akan menolak makanan dan tidak mahu menyusu. Air liur juga menjadi tidak terkawal.

3- Ruam pada kaki dan tapak tangan – Timbul bintik-bintik merah seperti ruam dan kadang kala terdapat juga dibahagian mulut, siku dan lutut

Image may contain: one or more people

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia juga telah memberikan garis panduan untuk mengelakkan daripada berlakunya virus ini terus merebak.

 

Langkah-langkah pencegahan HFMD

1- Tidak membawa anak-anak ke tempat awam seperti sekolah/taska/tadika/pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan.

2- Mencuci tangan dengan sabun selepas pergi ke tandas.

3- Pastikan buang lampin pakai buang dilakukan dengan betul.

 

Apa yang Shaklee syorkan kepada anda sekeluarga?

Image may contain: 2 people, people smiling

Fresh Laundry – Bahan pencuci pakaian yang tidak bertoksik, tanpa pewangi, lembut pada tangan, tiada klorin – tiada ruam dan iritasi sangat sesuai untuk seisi keluarga.

ShakleeBaby Gentle bath – Berasaskan oleh chamomile organik, lavender dan daun lidah buaya. Menjadikan ianya 99% dihasilkan secara semulajadi dengan 76% ramuan organik. Pastinya ia tidak menimbulkan alahan (hypoallergenic), mempunyai pH yang seimbang dan telah menjalani ujian ke atas kulit yang sensetif.

Basic H – Dapat mencuci serta melindungi barang permainan dan semua kelengkapan isi rumah.

 

Dapatkan Basih H anda hari ini kerana..

Image may contain: text

Dengan satu titik Basic H dan sebotol mini air sudah memadai untuk anda bawa ke pasaraya. Pastikan pemegang troli anda dalam keadaan bersih dengan hanya spray sahaja Basic H anda.

Semoga bermanfaat ya..  
Jangan segan silu untuk menghubungi Eda untuk membeli produk Shaklee atau anda juga saya boleh daftarkan untuk menjadi ahli Shaklee.. Jangan malu-malu ya..
Kalau nak semak harga produk Shaklee boleh
klik sini –> Harga Produk Shaklee
Hidawati Kadiso
♥Shaklee Independent Distributer [ID No : 888 102]
♥Sms/whatsapp/telegram : 013-397 6474
♥1642 8561 0089 Maybank Nor Hidawati
Saya juga mengenyorkan juga anda untuk terus order sebarang produk Shaklee kegemaran anda secara online menggunakan kreadit / debit kad melalui link di bawah. Klik sahaja gambar dibawah dan ikut arahan yang diberikan. =D

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *